Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Online lezing Nederlandse en Japanse consuls redden Joden

mei 14, 2023 @ 13:30 - 14:30

Op zondag 14 mei geeft Ton van Zeeland van 13:30 tot 14:30 uur een online lezing over dat de Nederlandse honorair consul Jan Zwartendijk samen met zijn Japanse collega in Litouwen, vele (o.a. Poolse en Litouwse) Joden heeft gered.

Het verhaal van honorair consul Jan Zwartendijk en de Japanse consul Chiune Sugihara is een filmscript waardig, maar des te belangrijk en interessant, want zij redden velen, door het afgeven van een transitvisum voor Japan en een melding in de paspoorten van de vluchtelingen dat voor Suriname en Curaçao geen visum nodig zou zijn.
De Joden kwamen terecht in het Japanse Tsuruga en reisden via Kobe verder naar Shanghai of elders. Velen, wellicht duizenden, overleefden de holocaust dankzij de dapperheid van de twee consuls.
 
Voor Jan Zwartendijk was het tot aan zijn dood onbekend wat er van de Joden was geworden, pas ver in de 20e eeuw jaren kwam er via de VS helderheid en werd bekend dat bijna allen gered waren.
 
Lang werd het werk van zowel Sugihara niet erkend en dat van Zwartendijk bleef eveneens onbekend. In 1998 werd een artikel gepubliceerd in het boek 200 jaar BZ, er kwam een monument/gedenkteken in Litouwen, en het was Jan Brokken die met zijn boek nog meer bekendheid gaf aan de levensreddende werken van Zwartendijk en collega.
 
De lezing van Ton van Zeeland (historicus) zal in vogelvlucht over het bijzondere verhaal gaan dat de twee landen verbindt. Na de inval in Nederlands-Indië was deze geschiedenis naar de achtergrond verdrongen, maar het verdient nog steeds onze aandacht omdat we hier zien dat diplomatie en durf mensenlevens kan redden. Deze geschiedenis verdient het om (steeds weer) verteld en onderzocht te worden.
Tevens zal kort worden stilgestaan bij de recente ontwikkelingen rond Jan Zwartendijk in politiek Den Haag.

De lezing is voor leden en niet-leden gratis bij te wonen. je moet je wel aanmelden: klik hier. Op zaterdag 13 mei wordt de zoomlink via email verstuurd. 

Gegevens

Datum:
mei 14, 2023
Tijd:
13:30 - 14:30
Evenement Categorieën:
, ,

Locatie

online

Nederlands-Japanse Vereniging
Secretariaat
Noordwal 56
2513EC Den Haag

Lidmaatschap