Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Rondleiding Verborgen betekenissen

april 22, 2023 @ 15:00 - 16:00

Dankzij welwillende medewerking van het Japanmuseum SieboldHuis kunnen we op zaterdag 22 april voor 15 personen een exclusieve rondleiding aanbieden door deze bijzondere tentoonstelling die het resultaat is van een project van studenten van onder meer de Universiteit Leiden en is geprogrammeerd in het kader van European City of Science Leiden.
 
De redactie van de publicatie (de catalogus is, als altijd, bijzonder fraai verzorgd) was in handen van Josephine Smit, Jim Dwinger en Chris Uhlenbeck: The riddles of Ukiyo-e. Women and men in Japanese Prints 1765-1865
 
Met 123 topstukken van de beroemdste kunstenaars uit de hoogtijdagen van de Japanse prentkunst (1765-1865) geeft ‘Verborgen betekenissen’ een groot overzicht van de klassieke prentkunstthema’s: helden, schoonheden, acteurs en shunga (erotische prentkunst).
 
In de tentoonstelling zien we afbeeldingen van vrouwen en mannen die door de samenstellers en onderzoekers in hun context worden geplaatst. Deze tentoonstelling geeft een fraai beeld van een van de hoogtijdagen van de Japanse prentkunst waar allerlei facetten van het leven aan bod komen: helden schoonheden, erotiek, traditionele verhalen etc. Maar ook commercie, grappen, pogingen de toen strenge censuur te omzeilen, er zijn afbeeldingen van sterren (van het toneel). De prenten schetsen ook een beeld van een opkomend Japan, met grote steden en regels met betrekking tot de omgangsvormen. Het komt allemaal voorbij in de prentkunst die hier wordt getoond.
 
De prenten komen uit musea en van enkele particuliere verzamelaars en zijn dus zelden te zien in een tentoonstelling. 

Zaterdag 22 april om 15.00 uur; Japanmuseum SieboldHuis, Rapenburg 19, Leiden.
De rondleiding is gratis en exclusief voor leden, entree museum is voor eigen rekening (Museumkaart is geldig). Maximaal 15 personen kunnen deelnemen, first come first serve.

Aanmelden KLIK HIER

Gegevens

Datum:
april 22, 2023
Tijd:
15:00 - 16:00
Evenement Categorie:

Organisator

Nederlands-Japanse Vereniging
E-mail
secretaris@njv.info
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Japanmuseum SieboldHuis
Rapenburg 19
Leiden,
+ Google Maps
Bekijk de site van Locatie

Nederlands-Japanse Vereniging
Secretariaat
Noordwal 56
2513EC Den Haag

Lidmaatschap