Primeur in Nederland Waraji Festival

//

ingrid

Elk jaar vindt in Fukushima city het Waraji-festival plaats. Een gigantische waraji (een sandaal van stro) van 12 meter wordt door de straat gedragen in een processie met dans en muziek. Om ons 65-jarig bestaan te vieren hebben we dit festival, op kleinere schaal, in Nederland uitgevoerd. In Fukushima hebben we een waraji van 3 meter laten maken, die met hulp van de Japanse ambassade naar Nederland is gebracht.

Op zondag 18 juni opende de NJV de Japandag van Hortus Overzee met de parade van de waraji, met dansers in originele happi (festivaljasjes) en muziek. Het was voor het eerst dat een dergelijke Japanse matsuri-parade geheel door lokale mensen uitgevoerd in Nederland werd gehouden, een primeur dus!
De opbrengst van de Japandag gaat geheel naar het project van Hortus Overzee voor het vriendschapsparkje in Rikuzentakata. Daar dragen wij natuurlijk graag aan bij.

Naast artikelen in de lokale pers in Nederland is onze waraji matsuri een item geweest op nationale televisie in Japan. In het populaire familieprogramma “Sekai ichiuketai jugyo” dat elke zaterdagavond om 19:00 uur begint werd aandacht besteed aan het unieke evenement. In de uitzending van 22 juli 2023 kon men in heel Japan zien hoe wij deze mooie traditie van Fukushima naar Den Helder hebben gehaald.

In de lokale krant van Fukushima, de Fukushima Minpo, stond een artikel over de waraji die daar gemaakt is en zijn weg zou vinden naar Nederland. Ook persbureau Jiji was aanwezig en schreef over het festival. Klik hier voor het (Japanse) artikel.

Nederlands-Japanse Vereniging
Secretariaat
Noordwal 56
2513EC Den Haag

Lidmaatschap