Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Online lezing Drie jaar in Japan maar niet vrijwillig

april 21 @ 11:00 - 12:00

Gratis

André Schram is geboren (1948) en opgegroeid in Den Helder en heeft Biochemie gestudeerd in Amsterdam (UvA). Na studie en promotie in 1978 op het gebied van aangeboren stofwisselingsziekten volgde een lange periode van wetenschappelijk onderzoek (AMC) en onderwijs.

Na zijn emeritaat kreeg hij de gelegenheid om voor twee jaar actief te zijn binnen het voortgezet onderwijs. Hij richtte zich op de Tweede Wereldoorlog, dat  kwam voort uit het feit dat zijn vader gedurende WOII als krijgsgevangene onder zware omstandigheden in een kamp in Nagasaki/Japan heeft vast gezeten.

André Schram is een geboren verteller en juist bij het zeer persoonlijke verhaal over zijn vader Johan, komt dit goed tot uiting. André Schram vertelt het aan weinige Nederlanders en Japanners bekende verhaal over een van de krijgsgevangenen kampen, Fukuoka II, in Nagasaki gelegen, waar o.a. Nederlandse krijgsgevangenen onder zware omstandigheden gedwongen werden te werken.
 
André Schram maakte een zoektocht door de geschiedenis en door emoties van hemzelf en van anderen. Hij heeft dit verhaal opgeschreven en geeft hiermee met behulp van ‘Stichting Dialoog Nederland-Japan-Indonesië’ en de ‘Stichting Gastdocenten WOII/Azië’  op bijzondere en indringende wijze vorm aan het herdenken van deze periode en het lot van velen.
 
We zijn blij dat André voor de NJV een online lezing wil geven op zondag 21 april van 11 tot 12 uur. Zowel voor kenners van Japan, als geïnteresseerden in het verleden is deze lezing een goede manier om met dit onbekende deel uit onze gezamenlijke geschiedenis kennis te maken en vertolkt door een goede verteller die als steeds de dialoog zoekt en dat is in onze tijden extra belangrijk.

De online lezing is gratis toegankelijk voor leden en niet-leden van de NJV. Aanmelding is verplicht. Klik hier voor aanmelding.
Op zaterdag 20 april wordt de zoomlink in de loop van de dag gemaild.

Gegevens

Datum:
april 21
Tijd:
11:00 - 12:00
Kosten:
Gratis
Evenement Categorieën:
,

Locatie

online

Organisator

Nederlands-Japanse Vereniging
E-mail
secretaris@njv.info
Bekijk de site van Organisator

Nederlands-Japanse Vereniging
Secretariaat
Noordwal 56
2513EC Den Haag

Lidmaatschap